Menu
Contact
Wisselweg 33
1314 CB Almere
05-10-2021

Zou jij ook je eigen salaris willen bepalen?

Stel je voor, je bent met een groep mensen en je moet samen een keuze gaan maken. De meningen lopen uiteen. Hoe ga je met zo’n situatie om? Bij Trailblazers zijn we ook bezig om lastige beslissingen te maken met z’n allen. Hoe bepaal je bijvoorbeeld het loon van de mensen?

Twee jaar geleden hebben we bij Trailblazers al onze salarissen transparant gemaakt. Alle collega’s weten van elkaar hoeveel ze verdienen. Dit is inclusief de oprichters die ook collega zijn. Hiermee is de basis gelegd voor onze volgende stap. Bij Trailblazers bepaalt ieder voor zichzelf wat ze willen verdienen. Het was even zoeken hoe we dit gingen aanpakken en hebben een manier gevonden. Mensen die in aanmerking kwamen voor een loonsverhoging hebben eerst gekeken wat ze allemaal doen voor Trailblazers. Er zijn een hoop taken die gebeuren naast het reguliere werk. De een brengt direct geld in het laatje. De ander doet de administratie en helpt collega’s aan een opdracht. Hoe ga je bepalen hoe zwaar iets mee telt?

Vier mensen waren door de collega’s geselecteerd op een loonsverhoging omdat de groep vond dat ze onevenredig minder verdienden dan de rest. Deze vier hebben eerst voor zichzelf gekeken hoeveel ze zouden moeten verdienen. Ze zijn begonnen door te kijken wat ze voor Trailblazers betekenen. Door dit te vergelijken met collega’s is ieder van deze vier met een eigen voorstel gekomen. Hierbij hebben ze ook op hun ervaring gelet.

Hierna is de besluitvorming naar de groep gehaald. Een S3 Master heeft de besluitvorming begeleid volgens het consent besluitvorming patroon van Sociocratie 3.0. Hij heeft nadrukkelijk aangegeven dat het heel spannend is voor de mensen om op deze manier naar voren te komen. Eerst hebben de vier mensen verteld wat hun voorstel was en waarom. Daarna mocht iedereen hier kort op reageren. Vervolgens hebben we gekeken naar de bezwaren per voorstel.

Voor het  eerste voorstel  van de vier was geen bezwaar maar wel een opmerking. Dit was een relatief hoge verhoging, iets wat normaal niet snel zou gebeuren. De opmerking vervolgde met dat het wel een rechtvaardige verhoging is. Dit omdat deze persoon gedurende een lange tijd geen verhoging heeft gehad waardoor deze achter liep.

Vervolgens kwam het besluit over de andere drie personen. Bij twee van deze drie waren wel een aantal bezwaren. Collega’s vonden namelijk dat deze twee zichzelf ondergewaardeerd hadden. Bij de besluitvorming is gekeken wat dan de werkelijke verhoging zou moeten zijn. In eerste instantie leken er geen bezwaren te zijn tegen de nieuwe bedragen. Daarna gebeurde iets bijzonders. Bij het tweede rondje bezwaren vond deze persoon dat zijn verhoging te dicht in de buurt kwam van een andere collega met meer ervaring. Hij was bang dat deze collega dat niet leuk zou vinden. De collega vond dit echter geen punt en hiermee was het besluit genomen.

Voor ons was dit een mooie ervaring en hebben we weer stappen kunnen maken met besluitvorming. Het was een spannend onderwerp waarbij we samen verder zijn gekomen. Op naar het volgende besluit!

Zou je ook bij zo’n bedrijf willen werken, neem eens contact op voor een afspraak, dan leggen we graag uit hoe wij anders werken.