Contact
Loes van Marlestraat 14
1382 ML Weesp
Bezoekersinformatie
14-03-2024

Holland Hybrid Heart project bij Focus op NPO2

Op donderdagavond 14 maart 2024 heeft  het NTR TV-programma Focus aandacht besteed aan het Holland Hybrid Heart project, waar wij als TrailBlazers ook een bescheiden rol in spelen.

Hoewel het succes van dit project vooral afhangt van de inspiratie en transpiratie van slimme medici, wetenschappers en andere specialisten, zijn we als TrailBlazers toch erg trots dat we onderdeel uitmaken van het consortium van ziekenhuizen, universiteiten, hogescholen en andere organisaties dat werkt aan dit project.

Door het tekort aan donorharten overlijden er helaas regelmatig hartpatiënten die op de wachtlijst staan voor een transplantatie. Kunnen we geen hart maken om het tekort aan donorharten op te lossen, vroeg hoogleraar hartchirurgie Jolanda Kluin zich af. Zij werkt nu samen met andere wetenschappers aan het ontwikkelen van een zacht implanteerbaar robothart. Aan de binnenkant groeit een ‘levende’ laag met lichaamseigen cellen. Die zachte binnenbekleding heeft allerlei voordelen, zoals minder risico op de vorming van gevaarlijke bloedstolsels en afstoting. Kan zo’n robothart over een paar jaar een falend menselijk hart vervangen?

De uitzending terugkijken kan via NPO Start.