Contact
Loes van Marlestraat 14
1382 ML Weesp
Bezoekersinformatie
26-07-2022

Hoe meet je de resultaten van een Scrum Master?

Hoe laat je als Scrum Master zien dat je resultaten bereikt? Je wil toch laten zien dat je een toegevoegde waarde hebt, anders hadden ze je net zo goed niet hoeven aannemen. Maar hoe doe je dat? Of misschien ben jij wel benieuwd naar de resultaten van de Scrum Master die bij jou op de afdeling rondloopt. In dit artikel geven we tips en voorbeelden voor het meten van de resultaten van het werk van een Scrum Master. 

Tastbare resultaten

Het is een stuk eenvoudiger om als resultaat van je werk iets tastbaars te kunnen laten zien. Iets dat je gemaakt hebt, zoals een kast of een rapport dat je hebt geschreven. Een architect laat tekeningen zien en een ontwikkelaar demonstreert een programma. Bij een politieagent wordt het al wat lastiger. Maar hoe zit dat bij een Scrum Master? Hoe maakt de Scrum Master het resultaat van zijn of haar werk tastbaar?

Succesmomenten delen

Scrum Masters werken met groepen en hun dynamiek. Veranderingen gaan vaak onopgemerkt. Mensen buiten het team zijn niet bezig met de dynamiek binnen het team en mensen binnen het team zijn onderdeel van de verandering waardoor ze het niet merken. Daarbij komt ook het feit dat verandering langzaam gaat. Daarom is het zo belangrijk om succesmomenten te blijven delen!

Meetinstrument bepalen

Wat ga je meten? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je eerst weten wat je wilt bereiken. Je moet het spanningsveld kunnen vinden tussen wat je wilt bereiken en je huidige situatie. Wat wil je team bereiken vanuit de huidige situatie? Wat wil de organisatie bereiken? Als je dit weet, kun je een meetinstrument bepalen. Net als bij Test Driven Development bepaal je het meetinstrument voordat je de verandering inzet. 

Doel vaststellen

Er zijn verschillende dingen waar je naar kunt kijken, het gaat er maar net om wat jij belangrijk vindt. Kijk je naar de kwaliteit van de producten die je team oplevert of kijk je naar de kwantiteit? Hoe meet jij deze eenheden? Misschien vinden jullie het belangrijker om te zien dat mensen lang bij een de organisatie blijven voor behoud van kennis. Dit is voor iedere organisatie anders en het is van belang eerst te bepalen wat in jouw organisatie het belangrijkst is. 

Vragen stellen

Een manier om erachter te komen welke resultaten je als Scrum Master hebt geboekt, is door vragen te stellen aan de Product Owner en stakeholders. Zijn zij tevreden met de resultaten? Als ze niet tevreden zijn, vraag je eerst wanneer ze wel tevreden zijn. De resultaten kun je dan op een later moment bespreken. Neem dit voorbeeld van een Product Owner die zichzelf te veel op een teamleider vond lijken. Hij wilde graag zien dat teamleden zelf werk zouden oppakken, ook als hij even niet aanwezig was. Transparantie in de werkzaamheden gaf hem het beeld dat het team in zijn afwezigheid wel degelijk bezig was. Dit gaf vertrouwen waardoor de Product Owner weer een stap verder durfde te zetten in het overdragen van de verantwoordelijkheden. Kortom, openheid en vragen stellen is essentieel! 

We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen hierin en welke methoden jullie hebben gebruikt of willen gaan gebruiken bij het tastbaar maken van resultaten. Laat het Martijn weten via martijn@trailblazers.nl